top of page

Noord-Holland Noord doet mee aan Stopober

 

2 op de 5 jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in regio Noord-Holland Noord heeft weleens gerookt

en 1 van 5 jongvolwassenen rookt regelmatig. Roken heeft negatieve effecten op de gezondheid,

daarnaast werkt roken verslavend. Ruime meerderheid van de jongeren die rookt, drinkt ook overmatig

alcohol of gebruikt drugs of zelfs een combinatie. Daarom roept het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’

rokers op om mee te doen met Stoptober.

 

Cijfers

In opdracht van het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ heeft het onderzoeksbureau NHN vorig jaar voor het jongvolwassenenmonitor uitgevoerd. Een mooi rapport wat voor het eerst inzicht geeft in gezondheid (psychisch en lichamelijk) en leefstijl van jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar. Een doelgroep die helaas toch vaak middelen gebruikt. Het rapport geeft inzicht in de verbanden tussen het gebruik van genotsmiddelen en de invloed op het welzijn van jongvolwassenen. Uit het themarapport ‘Jongvolwassenen en Roken’ blijkt dat rokende jongvolwassenen (16-25 jaar) hun gezondheid als slechter ervaren dan niet-rokers. Daarnaast zijn rokende jongvolwassenen vaker psychisch ongezond, hebben vaker last van langdurige vermoeidheid en stress en vertonen daarnaast vaker risicovol seksueel gedrag.

 

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft zowel op korte als lange termijn positieve effecten op de gezondheid van ex-rokers, zo wordt de conditie snel beter. Daarnaast is het risico op hart- en vaatziekten van een ex-roker, vijftien jaar na het stoppen met roken, vergelijkbaar met dat van iemand die nooit gerookt heeft.

 

Stopober

In oktober wordt aandacht besteed aan de landelijke campagne ‘Stoptober’: 28 dagen stoppen met roken. Wie het lukt om 28 dagen niet te roken, heeft een vijfmaal grotere kans om definitief te stoppen. Deelnemers aan Stoptober worden gesteund en aangemoedigd om het vol te houden via de gratis Stoptober-app die elke dag tips en adviezen geeft. Daarnaast kunnen deelnemers via social media ervaringen uitwisselen of een gratis Stoptober Magazine ophalen bij het Kruidvat; een blad vol inspiratie en steun tijdens Stoptober! 

 

Inschrijven Stoptober

Inschrijven kan via de website: www.stoptober.nl. Een unieke kans om samen met de rest van Nederland 28 dagen niet te roken! 

 

In Control of Alcohol & Drugs

Het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ zet in op de bewustwording van de gevaren van drank en drugs in de regio Noord-Holland Noord. In Control is een samenwerkingsverband van de 17 gemeenten Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, Brijder Jeugd en GGZ NHN.

Vragen?

Voor vragen over Stopober of In Control kunt u contact opnemen met Sharony Bosma, sbosma@ggdhn.nl

Stoptober.png
bottom of page