top of page

Actie NIX zonder ID van start

 

Van 17 mei tot 1 juni 2018  is de landelijke actie NIX zonder ID. Deze periode wordt ook in Noord-Holland Noord extra aandacht gevraagd voor het tonen van de identiteitskaart door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Minderjarige jongeren krijgen helaas nog te makkelijk alcohol en tabak mee.

Uit een regionaal nalevingsonderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens onder supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s, thuisverkoopkanalen, sportkantines en overige verkooppunten blijkt dat 17-jarige mysteryshoppers bij 55,4% van de aankooppogingen alcohol meekregen. Als door de verstrekkers gevraagd werd naar de ID-kaart leidde dit in alle verkooppunten tot betere naleving van de leeftijdsgrens. Het vragen naar de ID-kaart helpt!

Vaak hebben jongeren die alcohol of tabak willen kopen nog lang niet altijd een ID bij de hand of wordt er niet naar gevraagd. Voor verkopers is het moeilijk om de juiste leeftijd van jonge kopers in te schatten. Daarom is het een grote stap vooruit als het tonen van een ID bij de aankoop van alcohol of tabak helemaal normaal is. Jongeren worden daarom opgeroepen om uit zichzelf hun ID-kaart te laten zien bij de aankoop.

Pas als het laten zien van een ID-kaart de norm wordt en jongeren ook écht niks meekrijgen als ze jonger zijn dan 18, kan alcohol en tabak onder de 18 aan banden worden gelegd. Jongeren onder de 18 moeten immers beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is dus echt een zaak van ons allemaal.

Contact

Als u meer wilt weten over Nix zonder ID in Noord-Holland Noord kunt u contact opnemen met Sharony Bosma:  sbosma@ggdhn.nl

Ga terug - Nieuws

bottom of page