Nieuws
Belangrijke ontwikkelingen of nieuwsfeiten over alcohol en drugs

Weetjes voor ouders
Handige weetjes rondom alcohol en drug voor ouders/opvoeder. Meld je aan voor de emaillijst via interventiesgezondheid@ggdhn.nl en ontvang elke maand een update van iets wat in het nieuws is. Zo kun je makkelijk bijblijven en het gesprek met jouw kind goed voorbereid aangaan. Handig toch!?

IkPas 2022
In december 2021 heeft 'In Control' samen met de landelijke IkPas organisatie in NHN campagne gevoerd en inwoners opgeroepen om mee te doen aan IkPas. Het doel van IkPas is om mensen bewuster te maken van hun alcoholgebruik. Bijna duizend inwoners doen dit jaar mee en zetten hun alcoholgebruik in januari op pauze!

Resultaten JVM 2021
Tussen half mei en eind augustus heeft team epidemiologie voor de 3e keer de Jongvolwassenenmonitor uitgevoerd onder bijna 6000 jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar in onze regio. Op 28 oktober zijn de resultaten gepresenteerd aan beleidsadviseurs, wethouders, ketenpartners en andere geïnteresseerden en daarnaast heeft In Control een persbericht over de resultaten uitgestuurd.

Wel zo sportief gestart!
De leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines is voor barpersoneel en vrijwilligers soms lastig te handhaven. Daarom gaf staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) op 6 september de landelijke aftrap voor de campagne ‘NIX18. Wel zo sportief’. In Noord- Holland Noord brengt ‘In Control’ de campagne extra onder de aandacht bij verenigingen en ouders in de regio.

Tips voor een Zomer van NIX
Voor de tweede keer organiseert 'In Control' met haar partners een campagne gericht op een Zomer van NIX. Door middel van een webinar: Tips voor een zomer van NIX geven we ouders advies hoe zij ook tijdens de zomervakantie NIX18 als regel kunnen aanhouden. Unity gaat daarnaast weer de stranden op om met jongeren te praten over alcohol en drugs.

Webinar: Help, mijn kind gebruikt.
Op donderdag 17 juni organiseerde 'In Control' samen met Brijder Jeugd weer een webinar voor ouders/opvoeders. Dit keer was het thema: Help, mijn kind gebruikt. Want wat moet je als ouder doen als jouw kind met alcohol/ en of drugs in aanraking komt en het gebruik zich voortzet? Je kunt het webinar terugkijken door op onderstaande knop te klikken!

Derde nieuwsflits sport
Eind augustus wordt alweer de derde nieuwsflits voor de sportverenigingen verspreid naar contactpersonen in de gemeenten met het verzoek om deze te delen met de clubs. Deze nieuwsflits bevat met name veel informatie over de campagne ' Wel zo sportief' die 6 september van start gaat.

Tweede nieuwsflits sport
In April is vanuit ‘In Control’ onze 2e nieuwsflits voor de sportverenigingen verspreid naar contactpersonen in de gemeenten met het verzoek om deze te delen met de clubs. De nieuwsflits staat weer boordevol relevante informatie en tips voor sportverenigingen om een gezonde sportomgeving te kunnen verzorgen.

Zien drinken, doet drinken
Van 2 t/m 8 november 2020 gaf In Control uitvoering aan de campagne Zien drinken, doet drinken. Gedurende de actieweek (o.a. middels een ouderavond) en daarna, maakte wij ouders en andere opvoeders bewust van de voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. Het doel: een positief signaal afgeven, ouders hebben meer invloed dan ze misschien denken.

Jaaroverzicht 2020 en jaarplan 2021
'In Control' heeft voor partners en gemeenten een overzicht gemaakt van alle ontwikkelingen en prestaties van vorig jaar. Daarnaast is inzichtelijk gemaakt wat we dit jaar gaan doen in ons jaarplan 2021. Twee mooie overzichten die we met trots presenteren!

Het einde van de 'Zomer van NIX'
Deze zomer organiseerde 'In Control' een campagne gericht op de boodschap NIX18. Door berichten op social media, in de pers en met de inzet van de peers van Unity werden jongeren en ouders hierop gewezen. De vakantie is nu voorbij en we blikken terug op een succesvolle campagne.

Maak er met NIX deze zomer een feestje van!
Deze zomer zijn er geen festivals, weinig activiteiten en jongeren kunnen niet met hun vrienden op vakantie. De afgelopen tijd zien we dat jongeren samenkomen in parken, op het strand en bij recreatieplassen. Veel alcoholgebruik en overlast zijn hierbij geen uitzondering. Om jongeren deze zomer voor te lichten over alcoholgebruik start In Control of Alcohol & Drugs met haar partners de campagne: Maak er met NIX deze zomer een feestje van!

Nieuwsflits sportverenigingen
Naar aanleiding van de resultaten in het nalevingsonderzoek van 2019 heeft 'In Control' een nieuwsbrief gemaakt om sportverenigingen in onze regio te complementeren en daarnaast diverse tools aan te bieden om ook na de zomer weer verder voortvarend aan de slag te gaan met alcoholbeleid in de kantines en NIX18.

Resultaten IkPas 2020
Inmiddels liggen zowel de 30-dagen als de 40-dagen campagne achter ons. Twee succesvolle alcoholpauzes waar meer dan 52.000 mensen aan deelnamen. In 2020 kunnen we stellen dat het IkPas-project, dat ooit startte met minder dan honderd deelnemers en nu is uitgegroeid tot 52.000 actieve deelnemers, een waardevol gezondheidsinitiatief is. Veel mensen geven aan dat hun inzicht in het eigen gebruik van alcohol enorm is gestegen.

Corona en middelengebruik
De maatregelen tegen het coronavirus kunnen zorgen voor stress en angst. Het is verleidelijk om dit te verdoven met drugs, alcohol of roken. Daarnaast zitten sommige mensen de hele dag op elkaars lip, of zijn ze continu alleen...
Hoe gaan we hier op een gezonde manier mee om? Wij hebben relevante tips en informatie verzameld.

Filmpjes Stichting Opvoeden.nl
Stichting Opvoeden.nl heeft filmpjes ontwikkeld over onderwerpen waar ouders de meeste vragen over hebben. De filmpjes geven ouders bijvoorbeeld handige tips over het alcoholgebruik- of drugsgebruik van hun kinderen en groepsdruk onder jongeren.

Campagne ‘eerlijk over je ID’ van start
Met de titel ‘eerlijk over je ID’ lanceert de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een landelijke campagne om jongeren tussen de 16 en 22 jaar bewust te maken van de vormen en gevolgen van ID-fraude. Een ID-kaart lenen, uitlenen of vervalsen lijkt onschuldig, maar kan vervelend uitpakken. Zo kan iemand voor twee jaar zijn of haar paspoort kwijtraken.
Alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren blijft punt van zorg
Jongeren gebruiken soms zoveel alcohol en drugs, dat zij met een alcohol- en/of drugsvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen. Uit de nieuwste cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat het aantal alcohol- en/of drugsvergiftigingen onder jongeren van 12 tot en met 23 jaar in Noord-Holland-Noord nog steeds niet afneemt. Dit is zorgwekkend!

Jongvolwassenenmonitor weer van start!
Van 24 april tot eind juli 2019 voert Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) voor de 2e keer een grootschalig onderzoek uit naar gezondheid en leefstijl onder jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar. Het onderzoek bestaat uit het online invullen van een vragenlijst over gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Dit kost ongeveer 15 minuten.
Het volhouden van goede voornemens: minder alcohol drinken
Het drinken van minder of geen alcohol is een populair voornemen. December is een maand vol feestdagen en borrels, waardoor veel van ons elk jaar weer met zichzelf afspreekt om in het nieuwe jaar minder te drinken. In ieder geval de eerste paar maanden, weken, dagen… Ondanks dat velen in het begin van januari vol goede moed van start gaan, is volhouden niet voor iedereen even makkelijk. Herkenbaar? Wij helpen je graag een handje.
Afspraken over NIX18
Jongeren die met een alcoholvergiftiging door de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht: wij zien dit helaas nog veel te vaak… Oud en Nieuw is een van de piekmomenten waarop ambulance het drankgebruik in extreme mate tegenkomen. En dus een aanleiding om als ouders het onderwerp aan te snijden. Want ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun pubers dan dat zij zelf beseffen. Heb jij al bedacht hoe jij het gesprek met jouw puber aangaat? Wij hebben een aantal tips om NIX18 bespreekbaar te maken.
Noord-Holland Noord doet mee aan Stopober
2 op de 5 jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in regio Noord-Holland Noord heeft weleens gerookt en 1 van 5 jongvolwassenen rookt regelmatig. Roken heeft negatieve effecten op de gezondheid, daarnaast werkt roken verslavend. Ruime meerderheid van de jongeren die rookt, drinkt ook overmatig alcohol of gebruikt drugs of zelfs een combinatie. Daarom roept het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ rokers op om mee te doen met Stoptober.
Vijf redenen voor NIX18
Dat je van roken kanker kunt krijgen weten we inmiddels wel in Nederland. Maar de relatie tussen alcohol en kanker is minder bekend. Toch is die relatie er. Alcohol en tabak zijn gewoon ontzettend ongezonde producten en het is ook raar dat ze zo makkelijk overal te koop zijn, aldus Marjolein Peters en Eva Ehrlich van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. De leeftijdsgrens van 18 jaar is er niet voor niks en is er om de gezondheid van jongeren te beschermen.
Actie NIX zonder ID van start!
Van 17 mei tot 1 juni 2018 is de landelijke actie NIX zonder ID. Deze periode wordt ook in Noord-Holland Noord extra aandacht gevraagd voor het tonen van de identiteitskaart door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Minderjarige jongeren krijgen helaas nog te makkelijk alcohol en tabak mee.
West-Friese sportclubs moeten wennen aan nieuwe alcoholregels
Vaak beheren in sportverenigingen vrijwilligers de bar en hebben zij moeite met het verkopen van ‘nee’ aan minderjarigen. Dit was voor het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ reden om in actie te komen en om de hulp van Team Sportservice West-Friesland in te schakelen bij de interventie ‘Sportverenigingen en alcoholmatiging’. Team Sportservice West-Friesland ging vorig voorjaar ‘de boer op’ naar de sportverenigingen in de regio. Maar sinds de interventie is de handhaving, blijkens nieuwe bezoeken van de ‘mysteryshoppers’, gestegen van eenentwintig naar zevenenzestig procent.
IkPas; Zet je alcoholgebruik op pauze
Vanaf vandaag 14 februari zetten meer dan 6300 Nederlanders hun alcoholgebruik op pauze. Ook in Noord-Holland Noord betekent dit dat veel mensen 30 of 40 dagen geen alcohol drinken. Tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten zorgt ervoor dat je zicht houdt op de functie van alcoholgebruik in je leven en zorgt ervoor dat veel deelnemers minder alcohol drinken ook op langere termijn.

Persconferentie cijfers alcohol gebruik en verkrijgbaarheid minderjarigen
Het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ ging op 29 januari 2018 tijdens een besloten bijeenkomst in gesprek met de vertegenwoordigers van de branches en onderzoekers en bestuurders van de gemeenten over de cijfers van het alcohol gebruik en verkrijgbaarheid door minderjarigen.
Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop blijft aandachtspunt in Noord-Holland Noord
De cijfers laten zien dat het minderjarigen in de helft van de gevallen lukt om alcohol te kunnen kopen in Noord-Holland Noord. Dat blijkt uit het nalevingsonderzoek dat in het najaar van 2017 is uitgevoerd. Dit is een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. Tijdens voorgaande onderzoeken lukte het minderjarigen nog bij ongeveer twee derde van de aankooppogingen.
Frisse Start voor brugklassers Regius College
Op donderdag 11 januari 2018 reikt wethouder Ben Blonk de lesboekjes voor de interventie Frisse Start (lees hier meer) aan docent Margriet van den Handel van het Regius College. Met dit preventieve project proberen de gemeente en de projectgroep In Control of Alcohol & Drugs samen de jeugd zo lang mogelijk van het gebruik van alcohol en drugs af te houden.

Burgemeester J. Baas neemt als voorzitter van de stuurgroep JAD West-Friesland afscheid. Burgemeester G.J. Nijpels is zijn opvolger.

Alcohol-nee contract: primeur voor Jozefschool Venhuizen
In de provincie Gelderland werd de groep 8 brievenactie al jaren succesvol verspreid onder groep 8 leerlingen van basisscholen. In control of alcohol en drugs heeft dit goede voorbeeld naar Noord-Holland Noord gehaald.
Jozefschool in Venhuizen is de eerste basisschool in West Friesland die het alcohol-nee contract uitdeelt. De groep 8 leerlingen kunnen dit contract samen met hun ouder(s)/verzorger(s) bespreken en ondertekenen. Daarmee beloven zij geen alcohol te kopen en te gebruiken voor hun 18e jaar. Het doel van deze brievenactie is dat er aandacht is om binnen het gezin te praten over het in aanraking komen met alcohol en de gevaren ervan.
Hopelijk volgen meer scholen dit initiatief!
In Control doet mee aan IKPAS
Onze projectmedewerker Maggy Zwetsloot gaat tijdens de IKPAS actie voor de aankomende periode van 40 dagen alcohol loos door het leven. Maggy heeft namelijk al eerder voor een periode geen alcohol gedronken. Dit was toen met de reden dat dit paste bij haar dieet om af te vallen. Tijdens deze periode vroegen anderen waarom ze niet gewoon gezellig meedronk? De gedachte van Maggy was hierbij: als ik niet wil drinken dan drink ik toch niet en hier hoef ik geen verantwoording voor af te leggen. Het drinken van alcohol is kennelijk toch belangrijk binnen onze maatschappij?! Daarnaast merkte Maggy het gelijk aan haar lichaam toen zij weer alcohol dronk. Vandaar dat zij weer voor een periode geen alcohol wil drinken. Gaan jullie deze uitdaging ook aan?

Wie ben jij? campagne
In 2015 is in een battle of concepts de vraag gesteld “wat is voor jou de manier om aan te geven dat je wel gezellig mee gaat stappen, maar dat je vanavond niet drinkt”. Een van de winnende ideeën is uitgewerkt. We geven komend jaar op verschillende manieren bekendheid aan de fris-coole emoticons, die straks in de telefoon te downloaden zijn en gebruikt kunnen worden om aan te geven “ik kom wel, maar drink vanavond niet”. De vrolijke emoticons kunnen geschikt worden gemaakt voor verschillende gelegenheden door middel van accessoires: kerst, oud&nieuw, na het sporten, na het weekend, na koningsdag etc. De eerste aftrap van “wie ben jij…? via Facebook en Instagram zal plaatsvinden rondom kerst en de jaarwisseling. Uiteraard komen we naast de mededeling in deze nieuwsbrief ook naar alle gemeenten die de “wie ben jij?” uitingen ook kunnen gebruiken via hun kanalen op sociale media.
Interventiekaart gelanceerd
Vanaf 1 februari 2017 is een complete interventiekaart online beschikbaar voor de professionals in Noord-Holland Noord. Wanneer problemen worden gesignaleerd in scholen, gezinnen of openbare gelegenheden etc. is het mogelijk om via deze hulpmiddel advies op maat, voorlichting, training te krijgen.