top of page

IkPas; Zet je alcoholgebruik op pauze

 

Vanaf 14 februari 2018 zetten meer dan 6300 Nederlanders hun alcoholgebruik op pauze. Ook in Noord-Holland Noord betekent dit dat veel mensen 30 of 40 dagen geen alcohol drinken. Tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten zorgt ervoor dat je zicht houdt op de functie van alcoholgebruik in je leven en zorgt ervoor dat veel deelnemers minder alcohol drinken ook op langere termijn. 

 

Wat levert IkPas op?

De deelnemers van IkPas merkten meer positieve effecten van een maand het alcoholgebruik op pauze zetten. Zo voelt meer dan de helft van de deelnemers zich fitter, slaapt 40% beter, 20% valt af en 38% heeft geld bespaard.

Ruim 65% van de deelnemers is zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt, 43.5% heeft het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken en 43.7% kan beter nee zeggen tegen alcohol.

 

IkPas in Noord-Holland Noord

In Noord-Holland Noord is de IkPas Challenge uitgeroepen door het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’. Dit houdt in dat jongeren worden gevraagd om hun ouders, docenten of andere volwassenen in hun omgeving uit te dagen om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken en hen het goede voorbeeld te geven. Zij zijn immers de belangrijkste rolmodellen van jongeren.  Jongeren onder 18 mogen geen alcohol drinken en door 30 of 40 dagen een alcoholpauze in te lassen zijn volwassenen solidair met de jongeren en ervaren zij zelf hoe het is om ‘nee’ te zeggen alcohol. De school waarvan de meeste docenten en ouders (naar rato van het leerlingaantal) daadwerkelijk deze uitdaging aangaan wint aan het einde van de IkPas periode een Meet&Greet met youtuber Thomas! Thomas bezoekt de school, deelt handtekeningen uit en zal ook vertellen hoe het hem zelf tijdens de IkPas periode is vergaan. Docenten en ouders kunnen zich hier aanmelden.

IkPas 2018

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

IkPas is de Nederlandse vertaling van campagnes die ook in veel andere landen wordt gehouden: Dry January in Engeland, Tournee Minerale in België en OcSober in Australië. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe jaar en de uitdaging met jezelf aangaan. Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit.

Op 14 februari 2018 start de 40 dagen actie, die gelijkloopt met de traditionele vastentijd en duurt tot en met 25 maart. Van 1 maart tot en met 30 maart 2018 vindt de 30 dagen versie plaats. Iedereen die ook mee wil doen en de voordelen zelf wil ervaren kan zich vanaf vandaag inschrijven voor IkPas 2018 via www.ikpas.nl/inschrijven.

Contact

Als u meer wilt weten over IkPas in Noord-Holland Noord kunt u contact opnemen met Sharony Bosma:  sbosma@ggdhn.nl

Vind hier ook de regionale statistieken. 

Ga terug naar nieuws

bottom of page