top of page
Good practices in Noord-Holland Noord
 
In Noord-Holland Noord worden veel activiteiten uitgevoerd door gemeenten en organisaties. Deze activiteiten worden vanuit In Control verspreid om elkaar te inspireren rondom thema's van alcohol en drugspreventie. Voorbeelden van activiteiten zijn de inzet van ID-scanners om de naleving van de leeftijdsgrens te waarborgen of het uitdelen van waterflesjes tijdens paasvee in Schagen.

In Westfriesland: Geslaagde NIX 18 actie

Van 23 mei t/m 2 juni 2019 was de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’. De regiogemeenten in Westfriesland namen ook deel aan deze actieweek  met een ludieke actie om aandacht te vragen aan jongeren, (hun) ouders en verstrekkers voor de norm: NIX onder de 18 jaar. Wethouders uit de regio controleerden afgelopen woensdagmiddag 29 mei 2019 bij het Deen filiaal in Wognum ID-kaarten van jongeren.

In Schagen: uitdelen waterflesjes tijdens paasvee

Woensdag 21 maart  2018 was de Paasvee tentoonstelling. 2018 was een bijzonder jaar omdat de vereniging 125 jaar bestaat. Daarnaast werden bezoekers dit jaar ook uitgedaagd voor een 'balanstest'. In de vorm van spelletjes als twister, mega jenga en walk the line werd laagdrempelig de invloed van alcohol besproken. De deelnemers die een groepsfoto lieten maken en die zelf naderhand op social media plaatsten, maakten kans op een bioscoopavond met vrienden. Voor degenen die al enigszins 'uit balans' dreigden te raken was er een verfrissend flesje water.

In SED-gemeenten: Vernieuwde samenwerking voor aanpak alcohol en drugs

Op 13 maart sloten de gemeenten Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen een convenant met organisaties die met jeugd, en alcohol- en drugsgebruik in aanraking komen. Een van de uitgangspunten van de lokale uitvoeringsplannen is een ketenaanpak met organisaties die in aanraking komen met jeugd en alcohol- en drugsgebruik. Samen zetten zij zich in voor het voorkomen en verminderen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren.

In Alkmaar: bodycams tegen alcoholgebruik minderjarigen

Per 1 maart 2018 begint in Alkmaar een pilot genaamd SWAG (snel werkende actie genotsmiddelen). Indien de minderjarige kenmerken vertonen van het onder invloed zijn (zwalken, rood doorlopen ogen, etc.) Dan worden deze jongeren aangesproken en verbaliseerd voor openbare dronkenschap. Het gesprek wordt middels de bodycam opgenomen. De jongeren en de ouders zullen worden ingelicht over het feit dat er beelden zijn opgenomen. Op een later moment is het op vrijwillige basis mogelijk om te beelden terug te zien, onder leiding van een Halt medewerker, om het vertoonde gedrag te bespreken.

In Koggenland: cursus 'alcohol in het verkeer'

In Koggenland kunnen jongeren de cursus alcohol in het verkeer volgen. De centrale boodschap tijdens de cursus is niet rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Bij het behalen van de cursus kunnen zij gratis hun rijbewijs afhalen bij de gemeente. 

 

De eerste groep jongeren volgde succesvol de cursus op woensdagavond 13 december 2017, gegeven door Ton Leenders van Brijder Jeugd bij rijschool Hoek Bouma in Avenhorn.

In Schagen: 'Frisse Start' voor brugklassers Regius College

De brugklassers krijgen op het Regius College vier speciale lessen over de gevaren van roken, alcohol en drugs. Ze worden gegeven door de eigen docenten. Die kregen, naast de speciale lesboekjes, ook een training van anti-verslavingsorganisatie Brijder. Met dit preventieve project proberen gemeente en de projectgroep In Control of Alcohol &Drugs samen de jeugd zo lang mogelijk van het gebruik van alcohol en drugs af te houden.

In Opmeer: Wethouder checkt ID in supermarkt

Van 7 t/m 14 september 2017 is de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’. De regiogemeenten in Westfriesland namen ook deel aan deze actieweek om aandacht te vragen aan jongeren, (hun) ouders en verstrekkers voor de norm: NIX onder de 18 jaar. Zo nam wethouder Elly Deutekom voor de gemeente Opmeer plaats achter de kassa van supermarkt Deen om ID-kaarten te controleren.

In Drechterland: Groep 8 tekent alcohol-nee contract

Alle kinderen in groep 8 van de Jozefschool krijgen een enveloppe mee naar huis. In deze enveloppe zit een brief voor de ouder(s)/verzorger(s) met uitleg waarom de overgang naar het voortgezet onderwijs hét moment is om in gesprek te gaan met hun kind over de risico’s en gevolgen van alcohol. De ouder(s)/verzorger(s) krijgen ouders praktische tips om het onderwerp bespreekbaar te maken. Daarnaast zit in de enveloppe het alcohol-nee contract. Zodat ouder(s)/verzorger(s)  laagdrempelig met hun kind de afspraak kunnen maken om geen alcohol te gebruiken. Eenmaal begonnen betekent vaak dat jongeren meer en vaker alcohol gebruiken.

In Hollands Kroon: Integraal werken omtrent drugsgebruik jongeren

Gemeente Hollands Kroon organiseert een meeting met professionals om een zorgelijke trend van drugsgebruik onder jongeren in kaart te brengen om tot een integrale aanpak te komen.

In Medemblik: Aanpak kermisborrels

De gemeente Medemblik heeft een aanpak bestaande uit verschillende onderdelen ontwikkeld om alcoholgebruik tijdens de kermisborrels aan banden te leggen. 

Update: Ondanks een zeer succesvolle proef  in de gemeente Wognum, heeft de gemeenteraad besloten om de pilot niet door te zetten. 

In Castricum: Inzet ID-scanners

Met behulp van ID-scanners (ofwel ID-readers of ID-swipers) wordt de leeftijd gecontroleerd van kopers van tabak en alcohol die mogelijk nog geen 18 jaar zijn, waardoor caissières niet meer hoeven te rekenen.

In Heerhugowaard: Sportverenigingen en alcoholmatiging

Alle sportverenigingen met een sportkantine krijgen in Heerhugowaard een adviesgesprek over hun alcoholbeleid aangeboden met Brijder en de toezichthouder van de gemeente. Daarnaast kunnen de sportverenigingen in 2017 allerlei activiteiten aanvragen, zoals training voor de barvrijwilligers, informatieavonden voor ouders of bijvoorbeeld voorlichting door jongeren voor jongeren tijdens een groot feest op de club.

Landelijk: Ikpas campagne

In Nederland maakt 80% van de mensen één of meerdere goede voornemens. Minder alcohol drinken is daar vaak één van. Toch sneuvelen veel van de goede bedoelingen al in januari. Meestal komt dit door een slechte of te korte voorbereiding of doordat men teveel tegelijk wil veranderen.​ IkPas roept mensen, die als voornemen hebben om wat minder (vaak) te drinken, op om in maart mee te doen aan IkPas 30 of 40 dagen geen alcohol.

Please reload

bottom of page