Het einde van de 'Zomer van NIX'
De scholen zijn weer begonnen, een einde van een lange vakantie voor jongeren. Een periode waarin door corona niet heel veel te doen was en velen niet op vakantie gingen. Op zonnige dagen kwamen zij massaal samen op stranden en bij recreatieplassen voor verkoeling en gezelligheid. Onder gemeenten en jongerenwerkers waren zorgen dat er op deze locaties en op thuisfeestjes veel alcohol gedronken zou worden door jongeren onder de 18. ‘In Control of Alcohol & Drugs’ en haar partners Brijder, LINK, GGD en GGZ wilden deze zomervakantie daarom de boodschap NIX18 uitdragen. Met die reden werd een regionale campagne voor Noord-Holland Noord ontwikkeld met de slogan: Maak er met NIX deze zomer een feestje van!
De campagne richtte zich op twee doelgroepen: jongeren en hun ouders. Ouders werden door middel van beeldmateriaal in de krant en op social media opgeroepen om in gesprek te blijven met hun pubers over NIX18 en verwezen naar de tips op helderopvoeden.nl. Voor jongeren was er een filmpje en social media aandacht met de slogan als onderwerp. Daarnaast werd er door de organisatie Unity ‘peereducation’ gegeven op stranden in de regio, voorlichting door jongeren voor jongeren. De ‘peers’ maakten gebruik van een kennisquiz en stellingen om het gesprek aan te gaan over alcohol en drugs en brachten NIX18 onder de aandacht, ook werden adviezen gegeven om risico’s van gebruik van alcohol en drugs te beperken.
Op vijf prachtige zomerdagen hebben de ‘peers’ acht strandlocaties in de regio bezocht. Normaal gesproken komt Unity op festivals met veel muziek waarbij de bezoekers niet altijd openstaan voor gesprekken en voorlichting. Tijdens de zomercampagne bleek dat de jongeren op de stranden meer tijd hadden voor de gesprekken, en was het contact minder vluchtig dan in het uitgaansleven. Ook waren de jongeren meestal nuchter, dit in tegenstelling tot festivals waar mensen soms behoorlijk onder invloed kunnen zijn.
Naast het uitdragen van de boodschap van NIX18 en voorlichting over alcohol en drugs hebben de bezoeken van Unity laten zien wat er leeft onder jongeren en hoe zij de zomerperiode hebben ervaren. Zo kwam vaak naar voren dat zij wel last hadden van verveling naar aanleiding van de coronamaatregelen en hierdoor werd er met name meer thuis gedronken en niet zozeer in het openbaar/ op stranden.
Per locatie werd gesproken met tussen de 40 à 50 jongeren. De leeftijd van de jongeren die werden aangesproken was op veel locaties tussen de 17 en 25 jaar, met hen kwam naast alcohol ook drugs vaker ter sprake. In gesprekken met strandgangers jonger dan 17 werd vooral gesproken over alcohol en de campagne NIX18: welke afspraken zijn er thuis over alcohol? Is die afspraak bij iedereen gelijk? Hoe is het als jij niet drinkt maar je vrienden wel?
Unity werd door de jongeren goed ontvangen. Zij waren positief verrast dat zij op deze manier voorlichting kregen. Iedereen nam rustig de tijd en vond het leuk om hierover op een vrijblijvende manier met elkaar in gesprek te gaan om vervolgens samen weer lekker van het weer en de vrijheid te genieten.
